Cultura mortii la Pere Lachaise

Trebuie să ai o cultură a morţii, altfel nu ai cum să pui în valoare un cimitir la nivelul la care francezii au făcut-o cu Pere Lachaise. Fiecare mică capelă este o operă de artă, ceea ce face ca cimitirul să fie un cumul de elemente arhitecturale într-un parc. Cel mai straniu e că nu conştientizezi că eşti într-un cimitir. Mai ales atunci când ghidul te ia: priviţi mormântul lui Chopin, observaţi că florile depuse în jur sunt roşii cu albe ca steagul Poloniei. Ţineţi cont de faptul că statuia a fost curăţată de curând etc. E un loc fascinant unde te costă 11 mii de euro metrul pătrat. Aşa că gândiţi-vă de pe acum dacă vreţi să fiţi îngropaţi aici. Aveţi însă grijă să muriţi la Paris şi nu în Sudul Franţei pentru că există o taxă plătită pentru fiecare orăşel prin care treci cu mortul.
Nici nu contează să faci turul cu harta în mână a mormintelor celebre, importantă e atmosferă, atmosferă ce nu te face să te gândeşti la celebritate sau la moarte, ci la atenţia francezilor pentru detalii. Nu vezi morminte kitch, e un bun simţ şi un bun gust în ultima locuinţă a francezului de la Perelachaise.
Cei ce nu sunt practicanţi, pot opta pentru o căsuţă funerară, dar trebuie să recunosc că e înghesuială acolo şi în plus gândul că poţi să aştepţi până la 3 săptămâni pentru ceremonia funerară ( pentru ca şi aici ca şi la bibliotecă în Franţa se face coadă) poate fi descurajant, cu toate că nu se mai poate spune că te grăbeşti undeva.

Poster un commentaire

Classé dans Jurnal Parizian

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s