Proiectul Romania Juna al LSRL

Se pot vorbeste zilele astea pe FB si net despre proiectul celor de la LSRL Romania Juna. Recunosc de la inceput ca nu ma pot recunoste in valorile nationaliste, in cele ale Europei pe linia Atena Roma Ierusalim da. Dar nu inteleg ce are toata lumea cu niste tineri care vor sa se intorca si sa construiasca Romania? Oricat de futurist ar suna proiectul lor eu ma bucur ca cineva vrea sa se intorca( pentru ca si eu vreau sa ma introc din motive ce nu tin de nationalism) si sa faca ceva. Mult mai rau mi se pare cazurile de nationalisti care decid totusi sa ramana in alta tara si sa traiasca in propria lor enclava de romani sau cele de tineri care ramasi sau intorsi in tara urasc cu aceasi pasiune tara cu care ceilalti o iubesc. Eu inghit adesea un nationalism francez pe care trebuie sa il acept pentru ca face parte din valorile acelei tari. ( ca crestin nu am cum sa ma entuziasmez de revolutia franceza, ca specialist in stiinte politice nu pot sa vad in Napoleon altceva decat un demn urmas al lui Machiavelli in practica dar nu pot sa spun nimic pentru ca dragii de francezi asa au invatat ei la istorie ca sunt lucruri demne de admirat aici) Deci vedeti natiunea de stanga a europei e imbibata si ea de nationalism asa ca nu sariti sa criticati dreapta nationalista binecuvantata de Patriarh. Zilele astea sunt Zile Mondiale ale Tineretului Catolic unde Papa binecuvanteaza cam acelasi tip de activitati ca si Daniel la Putna. Nimeni nu e deranjat ( poate marxistii) pentru ca ei se strang de mai multe nationalitati in numele catolicitatii. Vina noastra ca ortodocsii nu pot sa treaca de orgoliile locale si sa faca o inatlnire a tinerilor ortodocsi?
Revenind la proiectul politic chiar nu inteleg de ce li se reproseaza faptul ca departe de casa s-au indentificat pe ei ca o natie aparte si si-au dat seama ca ar putea aplica acasa ce am vazut acolo, incercand sa fereasca totusi Romania de o desacralizare specifica occidentului. In plus, dragi colegi din alte tari, daca vreti sa reveniti in Romania bucurati-va ca nu veti fi singurii fraieri care sa o faca! Daca nu vreti sa reveniti chiar va pasa de soarta tarii atat de tare in afara de politica de vize?
In final, manifestandu-mi rezervele fata de nationalismul colegilor de la LSRL si apreciind dorinta lor de a isi manifesta valorile religioase in spatiul public ( cu toate ca in curtea la manastirea Putna nu era deloc spatiu public astfel incat sa deranjeze vreo constiinta laica) ma bucur ca unii tineri chiar vor sa se intorca nu de dragul tarii ci al viitorului meu!
Ana Petrache, Phd EPHE, Paris

Poster un commentaire

Classé dans Non classé

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s