Pantomima despre comunism la ICR

In seara aceasta cu ocazia serii Institutelor Culturale ICR a prezentat un sistem de pantomime despre comunism. România. Închis pentru inventar Foarte ingenioasă piesa de teatru, încep să mă îngrijorez realmente că această formă de manifestare artistică face concurență, specialiștilor în științe politice. După 6 ani de științe politice nu reușești să impresionezi mai mult decît o comisie de profesori. Ei, Eduard Adam, Dragoş Huluba şi Violeta Huluba reușesc să ridice o sală în picioare exprimand un mesasj clar și ușor de reținut. Să facă argumentele mele din lucrarea de dizertatie cat imaginea următoare ?
Un muncitor vine obosit de fabrică, intră în casă și se baricadează acolo cu 2,3,4 încuietori. Vrea să deschidă fereastra și atunci brusc se aude de afară ..Internaționala. O închide repede la loc. Vrea să deschidă robinetul de apă, din nou.. Internaționala. Le închide disperat ca să poată în sfîrșit să aibă și el spațiu privat . Ce poate fi mai sugestiv decât această imagine pentru a sugera distincția între spațiu public și spațiul privat și mai ales cum sistemul comunist încerca să intre pînă și în cele mai mici amănunte ale vieții omului.
Felicitari pentru acest spectacol ce reuseste sa ofere o viziune asupra lumii coerenta si care nu este un colaj postmodern fantezist ci o piesa de teatru gandita si realizata cu cap. Sper ca ICR daca tot ii promoveaza in Romania sa ii promoveze si in afara, ar transmite un mesaj important strainilor și cum piesa este una de pantomima nu e necesara cunoasterea limbii romane.
De altfel o alta piesa de teatru simpatica din aceasta seara a fost cea de la Institutul Italian ce m a facut sa ma gandesc ca arta e mai puternica decat cuvintele cu care ea se face, caci mesajul a reusit sa ajunga si la cei ce nu aveau cunostinte aprofundate de limba italiana.

Poster un commentaire

Classé dans comunism

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s