Ganduri de Craciun

Trecerea abstractului in concret, ce e altceva craciunul decat decizia de a transpune ideea in fapta, in persoana in cuvant, de a trece din adevarul transcendent in adevarul palpabil, din ceea ce poate fi doar demonstrat in ceea ce poate fi trait. Ori aici e relatia crestinismului cu paganismul, paganismul in formele sale rationale e cat de se poate de plauzibil si obiectiv, crestinismul este insa un scandal, insa unul ce vrea sa depaseasca nivelul intelectual fiind o asumare a vietii. Un prieten, Vlad Muresean, in urarea de Craciun spune ca Hristos a rezolvat problema pesterii lui Platon, in loc sa iasa numai cel ales din pestera si apoi sa se intoarca sa ii inevete, EL se hotarasete sa se nasca el in pestera si sa inlocuiasca focul cu soarele.
De fapt asta mi s/a parut a fi parte si din mesajele de Craciun al Papei Benedict
si al Patriarhului Daniel. Intruparea, este exact opusul relatiei dintre idee si copie. Ideea aluneca spre material si ramane in el, in loc ca imaginea sa reprezinte ideea, omul concret si personal reprezinta pe Dumnezeul abstract, dar nu prin relatia semn semnificat ci prin cea de identitate. Concretul este forma de manifestare pentru oameni a abstractului dumnezeirii. Icoana este imaginea Dumnezeului facut om, dar Hristos insusi e imaginea lui Dumnezeu Tatal pe pamant. In crestinism aporiile platonice ale celui de al 3 lea om, nu mai tin, reprezentarea se pastreaza, fara ca identitatea sa se piarda. Daca ideea este superioara reprezentarii sale materiale la Platon, in crestinism ideea este insuficienta pentru a lega oameni si de aceea insuficienta pentru a te face sa crezi si sa actionezi, e nevoie de intrupare, de concretizare. Evident, aceasta nu e o pledoarie pt lipsa de idei si importanta lor, caci Hristos este Cuvantul, Logosul. Dar vreau sa subliniez ca asta putea sa fie acceptabil, ceea ce e sacandalos, si exact ceea ce sarbatoreste crestinismul este faptul ca Hristos a fost un om concret si nu doar un Dumnezeu abstract.
SI Craciunul este sarbatoarea nasterii, a intruparii Logosului si a faptului ca in crestinism avem de a face mai mult decat cu un sistem filosofic.

Poster un commentaire

Classé dans jurnal epistemologic

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s