Jocul lui Ender

E un roman sf a lui Orson Scott Card, pe care tocmai l/am terminat de citit. Recomandat celor ce iubesc jocurile pe calculator si bătăliile. Eu speram să găsesc în el mai multe elemente sociale. De fapt povestea e sf doar prin cadru o luptă teribilă cu o rasă extraterestră numită gândacii, pentru că gândesc colectiv şi nu individual. Sunt insecte în atitudine, unele inteligente, comunică telepatic între ele. Un aspect interesant e faptul că această comunicare telepatică elimină necesitatea scrisului, a învâţatului, a şcolii şi că accesul la exact acceaşi informaţia universal duce la o singură entitate.

Sfârşitul e interesant, mai ales după sfârşitul războiului căci întorsătura potrivit căreia jocul se dovedeşte a fi o luptă reală, e previzibil,  deci merită să treceţi despre zecile de pagini de luptă pentru a vedea ce vor să facă coloniştii( nu zic care, ca să vă stârnesc curiozitatea). Interesantă mai e şi partea care se petrece pe pământ în care două personaje Locke şi Demostene încearcă să obţină influenţă, fiind lideri de opinie recunoscuţi în întreaga lume, prin reţele de net. Cum influenţa este putere, unul din cele două personaje ajunge hegemon mondial. Totuşi aici m-aş fi aşteptat la un pic mai multă analiză politică.

Stilul autorului e suficient de alert încât să nu mai vreau să citesc o altă carte în paralel cu asta, să o termin mai repede să văd ce se întâmplă. Deci, pentru momentele de relaxare în care vreţi o altă realitate acest roman e o bună ocazie.

P.S. Majoritatea personajelor sunt copii, dar nu prea am luat în seama asta, pentru că nu se comportă ca şi cum ar fi copii, deci pe parcurs uiţi uşor vârsta declarată a personajelor.

18 Commentaires

Classé dans recenzii

18 réponses à “Jocul lui Ender

  1. Vad ca a reusit sa te seduca si pe tine Catalin.. pe cand o teza de doctorat in literatura sf??:)

  2. PAUL, pasiunea mea pt sf e mai veche, Catalin, mi a retrezit/o daca vrei. Teza de doctorat inca nu, dar ca fapt divers masteratul meu de la stiinte politice e pe critica cominismului in literatura sf.

  3. larry

    slab comentariul,ca si cartea de altfel

  4. silverman

    Nu inteleg de unde pana unde apare numele meu la aceste comentarii. E prima oara cand le accesez si vroiam sa fac o propunere referitoare la dizertatia pt. masteratul in stiinte politice .Am scris inainte un drept la replica la comentariile pt. « Santier ».Revenind la « SaNTIER » constat ca textul respectiv este la discretia moderatorului(banuiesc AP).Cred ca veti da dovada de acelasi comportament democratic, mai ales ca am unele lucruri de spus in favoarea tezei dvs.

  5. silverman

    Daca nu sunt indiscret , la ce romane SF va ganditi pt. dizertatia respectiva? As avea unele sugestii, daca imi permiteti.
    Daca nu,nu!

  6. VA rog, orice sugestii sunt binevenite. Eu plec de la 1984 si Minunata lume noua, dar si de la romanele lui Stanilas Lem sau Karl Capeck, cu trecere prin ceva rusi fratii Strugartki, si ZAmiatin si de ce nu si Efremov, din partea comunistilor

  7. silverman

    Fara indoiala nu poate lipsi « Ferma animalelor », dar eu ma gandisem la altceva.Sa eliminati termenul SF si sa propuneti pe acela de literatura esopica (foarte la moda acum vreo 20 de ani), sau ,ma rog, de literatura tip parabola,sau « cu cheie »,intelegeti ce vreau sa spun. In acest caz ar putea lesne sa intre si multe dintre titlurile (autorii) de mai sus .Eu v-as propune in acest caz un roman exceptional,foarte bine scris si construit ,despre tiranie, falsificarea istoriei si cultul personalitatii. Ma gandesc la »Relatare despre regele David » scrisa de Stefan Heym, un scriitor german care a plecat din Vest in Est(!) unde ,pesemne, s-a documentat foarte bine!
    Daca ati citit cartea stiti despre ce este vorba, daca nu,voi reveni cu amanunte.
    In mod surprinzator cartea a aparut prima oara in timpurile comuniste(de, scriitorul era inDDR) si a fost reeditata acum cativa ani.

  8. silverman

    Mission accomplie!Am facut « sapaturi » si iata ce vesti au
    rezultat:
    Proaste. Capek si Efremov out. Ultimul a fost un soldat credincios al comunismului. Atat de devotat incat in 1962 a fost ales membru supleant al Biroului Politic al P.C.U.S.(celebrul Politburo!)De fapt scrierile lui, printre care « Meteoritul de aur », erau romane de aventuri.
    Capek a ramas faimos prin introducerea notiunii de ROBOT(de la rabota=munca), dar el a criticat,mai ales, societatea capitalista hipertehnicizata si,in ultimii ani ai vietii(m.1938),fascismul. In 1936 a scris un articol omagial la moartea lui Maxim Gorki(gorkii=amar!) care i s-a publicat in…PRAVDA!
    Neutre.Din Lem n-am citit decat Solaris,care nu intra in discutie, iar din fratii Strugatki doar »Pic-nic la marginea drumului ».Interesant este ca ambele romane au fost ecranizate de Andrei Ta rkovski (genialul regizor rus) si mai curand « Calauza »(filmul dupa frati) poate fi interpretat , intr-o varianta, in cheie anticomunista.Dar s-a discutat despre el ca fiind un film ecologist, un film profund religios si ,in ultima instanta , un film initiatic, ceea ce impaca toate parerile.Oricum filmul doar se inspira din carte, o foloseste drept pretext.
    Bune. Utopia « NOI » a lui Zamiatin este valabila .Va propun si o alta utopie, tot de un rus, « CEVENGUR » de Andrei Platonov.
    Ar putea intra in discutie si « Fahrenheit 451 » a lui Ray Bradbury , dar asta umbland la denumirea temei , care, dupa parerea mea , este cam restrictiva.

  9. Din Kapek va recomand Fabrica de absolut si Evanghelii apocrifice( asta nu tine de tema mea, dar e adorabila). Efremov am zis ca il au drept comparatie asa arata upotiile pt comunisti din Nebuloasa andromaca. Din Lem, nu la Solaris m am referit, ci la Congresul de Futurologie, si la inca un roman al carui nume nu mi l amintesc acum, dar cu elemente sociale evidente. Din Fratii Strugatki la raportarea lor la civilizatia Pelerinilor. ( Picnic la marginea drumului e o carte minunata, nu atat de echivoca ca ecrenizarea ei)
    Ray Bradbury este si el pe lista.
    Merci de sugestii oricum.

  10. silverman

    Vai,vai,vai!!Este « Nebuloasa din Andromeda »,autre chose!N-o mai tin minte.Desi nu sunt fan Capek m-ati facut curios cu Evanghelii apocrifice(misto titlu!)O sa o caut prin anticariate.In ceeace priveste « Calauza » o fi filmul echivoc, dar ambiguitatea este o conditie sine qua non a unui produs artistic de calitate(ma rog,opinia mea).Nu mi-ati spus daca ati citit « Relatare despre regele David »
    Multumesc si eu pt. recomandari.

  11. Nu, nu am citit o, o sa o caut si eu. Evanghelii apocrife a aparut la Humanitas in cartea de pe noptiera, se mai gaseau la ultimul targ de carte

  12. silverman

    Of!Of!Of!Intreb in librarii de « Evanghelii.. »,nedumeriri,umeri ridicati,asa ceva nu exista si nici nu a existat!? Iau o « carte de pe noptiera  » et voila : « Cartea apocrifelor »,dar n-am gasit-o,o mai caut.Dar asta en passant, scopul randuletelor mele este altul. Am mai citit cateva numere din « Cultura ».Mai intai am aflat ca sunteti doctorand in philosophy lucru care nu m-a mirat catusi de putin! Va felicit si va doresc sa scapati cat mai repede de « and ». Am citit cu mare placere « Agentia de convertire »,este excelent! Intamplarea face ca la auzul tristei vesti(moartea lui Kolakowski) am luat din biblioteca volumul « Modernitatea.. » pe care il aveam de vreo doi ani si am recitit chiar « De la adevar la adevar » si » Intelectualii »De aici provine dubla mea bucurie citindu-l atat pe autor, cat si pe exeget. L.K. scrie limpede comme l’eau de roche, are un brin d’ironie eficienta si benefica si o originalitate debordanta. Se pare ca v-ati molipsit! Si acum rugamintea mea : ar fi foarte bine sa postati acest articol ,ar fi interesante comentariile si, in acelasi timp ,ar afla si altii cine a fost L.K.

  13. anapetrache

    Nu stiu de unde ati aflat ca sunt doctorand in philosophy si nu stiu la ce and va referiti. Nu sunt doctorand in filosofie si nici in altceva , dar da sper sa devin la un moment dat 🙂 Dc cumva prietenii de la Cultura spun altceva o sa le atrag atentia.

  14. silverman

    Amicul C.S. a coordonat o ancheta despre…zgomot cu mai multi respondenti,printre care si o …oarecare Ana Petrache pe care a prezentat-o doctorand in filosofie. Sa fie oare o coincidenta? Personal , nu cred, mai ales ca ati fost singura care ati raspuns punctual , cu meticulozitatea care va caracterizeaza. Probabil ca respectivul are o premonitie.,sper sincer sa i se indeplineasca! si sper in continuare ca buclucasul « and » sa dispara.Daca din doctorand excludem ultimele trei litere « and » ramane « DOCTOR! Un mic exercitiu rebusist! Am si eu o nedumerire: dvs nu cititi numerele din « Cultura » in care va apar articolele?Mi-aduc aminte ca erati curioasa unde citisem eu despre « imanentizarea eshatonului »!
    In rest aveti dreptate:(inca) e vara , e cald ,e nasol!

  15. anapetrache

    Da, m am prins intre timp si eu ca de acolo si am vb cu CS. Da, trebuie sa recunosc ca de cateva saptamani am scuza provinciei si nu apuc sa citesc decat dupa ce apare pe net.

  16. silverman

    Imi pare bine ca ati lamurit kestia cu doctoratul, dar si rau ca prin urarea mea v-am trezit unele nedumeriri.Va inteleg pt. ca si eu m-am simtit jenat in cateva ocazii in care mi s-au atribuit calitati, merite ,etc. pe care nu le posedam. Poate ca S.C. a avut o problema de comunicare (nu ma mira!) sau e un rod al fantezyei lui. De curand a emis un text aiuritor inspirat din cunoscuta zicala populara « cand o zbura porcul »( echivalenta cu Sfantul Asteapta) in care isi imagina el ca ,in EPoca de AUR,amarestenii cresteau porci pe bloc!? Am auzit si eu de porci in baie , de martoage carate in apartamente parasite si ocupate de skaterii rromi si altele, dar asa ceva…C.S., BANTUIT CA DE OBICEI de amintirile din copilarie, marturisea ca radea singur cand scria si duce fantezia pana pe EVEREST inchipuindu-si ca porcul cade de pe acoperis ,evident zboara si omoara o baba…!C.S. nu mai rade, se intristeaza.
    Concluzie; FERICITI CEI CE RAD SINGURI DE CE-SI ADUC AMINTE! In viitor vom creste porci pe BLOG!
    P.S. Va invidiez ca n-ati citit « Relatare despre regele David »!

  17. anapetrache

    Am aflat de curand ca UE cea care are grija de noi toti pana in ultimele amanunte, dupa ce a dat definitia romanului intre 115 si 367 pg, a mai dat si o lege potrivit careia orice bloger este resoponsabil de tot ce apare pe blogul sau, inclusiv la comentarii, asa ca intrucat nu imi place sa va cenzurez, dar nici nu vreau sa risc sa fiu responsabile de parerile dumneavoastra despre CS, v as sugera sa ii postazi comentariile despre articolele lui pe blogul sau. Multumesc!

  18. silverman

    Aveti perfecta dreptate si va cer scuze! Imi spuneti intr-un mod politicos ca nu va intereseaza parerile mele despre C.S. si pe cale de consecinta , nici operele complete ale marelui jurnalist(aici il laud, pe bune!),Sunt emotionat pana la lacrimi de grija pe care ne-o poarta UE! De-abia astept sa citesc definitia romanului in viziunea parlamentului european. Banuiesc ca Gigi si Eba vor contribui si ei la aceasta mareata opera. Altfel ce mai e prin provincie si care este de fapt provincia? Nu reusesc sa gasesc « Cartea apocrifelor » , o sa incerc on-line desi nu-mi place sa cumpar carti pe care nu le pot rasfoi inainte .
    Multumesc si eu pt. postarea articolului, dar vad ca nu se inghesuie nimeni la comentarii,din pacate. As avea eu de comentat o problema adiacenta eseului respectiv, dar mai astept. Intr-adevar e fierbinte rau! Va urez putin mai multa racoare!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s