<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent: » »; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family: »Times New Roman »; mso-fareast-font-family: »Times New Roman »;} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name: »Table Normal »;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent: » »;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family: »Times New Roman »;}
Azi la Sala Rondă de la Intercontinental a avut loc o întâlnire organizată de Cadi, KAS şi IPP al cărui subiect a fost Revizuirea Constituţiei. Organizarea sălii impune o anumită structurare a dezbaterilor. Un pătrat mare de mese care a grupat pe laturile lui: profesori de drept constituţional şi ştiinţe politice, pe o latură, politicieni pe o altă parte, jurnaliştii şi studenţi conştiincioşi. S-au discutat probleme concrete din care merită să reamintesc cîtva. În centrul dezbaterii stă problema alegrii tipului de regim politic. Miza este modul de atribuire a puterii, sintetizată în alegrea între parlamentarism şi semiprezidenţialism. Teoretic şi alte variante sunt posibile însă ele sunt mai puţin probabile.
S-a insistat foarte tare pe nevoia unei consultări populare înainte de redactarea textului, de necesitatea reprezentativităţii cetăţeneşti a viitoarei Constituţii. Una din ideile propuse de Valeriu Stoica ar fi un referendum pre constituţional în care cetăţenii să fie întrebaţi ce tip de regim politic îşi doresc, dacă îşi doresc să voteze direct preşedintele şi ce atribuţii trebuie să aibă acesta. O altă problemă sesizată de V. Stoica este accea a reglemetării condiţiilor în care un referendm poate trece. De acord că e necesară anunţarea condiţiilor apriori în care se poate realiza adoptarea Constituţiei prin referendum dar nu cred că e necesar nici instituirea votului obligatoriu şi nici a pre inscrieri celor ce vor să voteze.
Depresonalizarea discuţiilor este dezideratul principal. Argumentul este că revizuirea ar dura prea mult astfel încît să ştim dinainte pe cine ar avantaja schimbările. Basescu nu va avea parte de o republica pe gustul sau pentru ca cel mai probabil nu va mai putea fi presedinte atunci cînd Constituţia cea nouă va intra în vigoare. În plus participanţii la dezbatere nu consideră că trebuie să ne temem de o dictatură, am depăşit treapta democratică în care autoritarismul era un pericol real.
Oare există cineva care să fie ferit de aşa ceva???
Despre Raport a avut cîteva comentarii critice punctuale C.L Popescu care şi-a declarat clar obţiunea pentru varianta parlamentară a regimului politic.
Comentariile politicienilor veniţi, din păcate au fost făcute de parcă nu ar fi fost în sală în momentul în care au vorbit profesorii de drept.
stai sa înţeleg.
deci eşantionului 2 nu-i convine un preşedinte cu coaie?
facem constituţie anti-basesciana sau o facem pentru ţara?
din fericire Basescu nu e aşa de fraier ca Ceausescu si ştie cu ce vajnici absolvenţi de Stefan Gheorghiu are de-a face 😉