Concert la catedrala Sf Stefan

În momentele acestea, se desfăşoară la Viena concertul Sarei Brightman in catedrala Sf Ştefan. Îmi face o enormă plăcere să revăd catedrala în toată frumuseţea ei şi îmi place şi cântăreaţa. Însă, asocierea este nepotrivită. Nu merge, nu e în ordine să aibă loc concertul în catedrala. Nu este un concert de colinde, nici unul de muzică clasică, bazat pe orgă, să presupunem că aveau nevoie neapărată de orga din catedrală.

Catedrala Sf Ştefan este o biserică gotică, a cărei construcţie a început în sec XII, aşezată în mijlocul Vienei. Poate ar fi mai bine, să spunem că Viena s-a format în jurul catedralei. Este un locaş de cult, destinat rugăciunii şi lui Dumnezeu.

Occidentul este tentat să facă gesturi post-moderne pentru a atrage oamenii. Arta profană, chiar dacă este destinată contemplaţiei şi înălţării sufletului, este separată de arta sacră. Arhitectura sacră este gândită special, pentru a apropria de Dumnzeu şi a favoriza comunicarea cu El.

Starea pe care o creează concertul este specială, e o combinaţie între sacru şi profan, între a lua în serios sacru şi a îl nega, folosind-ul drept mijloc pentru altceva, arta postmodernă.

Nu voi nega, că ascultătorii vor fi impresionaţi, dar sunt impresionaţi de altceva, decât ceea ce ar trebui să îi impresioneze, într-o catderală.

Şi acum dezvoltând, trebuie să ne întrebăm în ce măsură au voie bisericile acestea să utilizeze spaţiul sacru, ce le este dat în folosinţă, pentru a organiza altfel de evenimete decât slujbele pentru care a fost proiectată. Dacă nu oferim bisericilor un statut special, datorat menirii lor, atunci administratori lor au dreptul de a folosi spaţiul oricum pentru a obţine fonduri.

Ce urmează? poate o campanie electorală? Un training de la o multinaţională?

1 commentaire

Classé dans Non classé

Une réponse à “Concert la catedrala Sf Stefan

  1. i.o.flavius

    Aşa este… se intimpla ciudatenii. Locul unor intimplari si lucruri pare să nu mai fie gasit. Poate vom reusi sa iesim fiecare dintre noi din nefirescul nostru. Imi place descoperirea acestui blog…
    Toate cele bune!
    Flavius
    Brasov

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s